Ο φωτισμός αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για τον επιτυχημένο σχεδιασμό ενός  χώρου. Επιπλέον, η πανδημία φαίνεται να έχει στρέψει την προσοχή μας  στα σπίτια μας και στο πόσο σημαντικό είναι να μας κάνουν να νιώθουμε και άνετα και όμορφα.

Μερικά από τα trends στο φωτισμό χώρων που θα δούμε να πρωταγωνιστούν το 2021 είναι τα ακόλουθα:

 

1.   Ο φωτισμός ως επίκεντρο του design ενός χώρου

Το 2021 θα δούμε τα φωτιστικά οροφής να μετατρέπονται σε σημεία εστίασης ενός χώρου ξεφεύγοντας από τον καθαρά λειτουργικό τους ρόλο. Κομψά αλλά και εξεζητημένα φωτιστικά σε τολμηρά σχέδια και διάφορα στυλ που μεταμορφώνουν έναν χώρο δίνοντάς του χαρακτήρα.

2.  Επιτραπέζια φωτιστικά με ανάγλυφα σχέδια και φωτιστικά δαπέδου

Τα επιτραπέζια φωτιστικά με ανάγλυφα σχέδια και τολμηρό design μετατρέπονται σε «έργα τέχνης» για ένα χώρο παρουσιάζοντας ενδιαφέρον ακόμη κι όταν δεν είναι αναμμένα. Επίσης, χρησιμοποιώντας ζεύγη από φωτιστικά μπορείτε να δώσετε έμφαση σε έναν μπουφέ ή να πλαισιώσετε επιτυχώς έναν μεγάλο καναπέ.

Τα φωτιστικά δαπέδου είναι τόσο κομψά όσο και λειτουργικά, καθώς μπορούν να τοποθετηθούν δίπλα σε μία πολυθρόνα ή καναπέ δημιουργώντας μια άνετη θέση για διάβασμα. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε κάποια «ξεχασμένη» γωνιά του σπιτιού φωτίζοντάς τη και δίνοντας άλλη πνοή στο χώρο σας.

3.   Χρώματα και μοτίβα

Τα έντονα χρώματα και μοτίβα μπορούν να δώσουν ζωή σε έναν χώρο. Δεν έχουν μόνο αισθητικό αντίκτυπο σε ένα δωμάτιο αλλά είναι ικανά να επηρεάσουν και τη διάθεσή αυτών που ζουν μέσα σ’ αυτό.

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση θα ήταν αντί να έχετε μια κύρια πηγή φωτισμού στο χώρο, να τοποθετήσετε μικρότερα φωτιστικά σε διάφορες μεριές επιτυγχάνοντας έναν πιο ιδιαίτερο και κολακευτικό φωτισμό. Έτσι, αποκτάτε ευελιξία και έλεγχο του τι θα φωτίστε και με ποιον τρόπο.

 

4.  Φωτισμός γραφείου

Με όλο και περισσότερους από εμάς να δουλεύουν από το σπίτι, ο φωτισμός του γραφείου ή του χώρου εργασίας μας στο σπίτι αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Τα φωτιστικά γραφείου που είναι εμπνευσμένα από το παρελθόν αλλά περιέχουν σύγχρονες πινελιές είναι ένα από τα trends που θα δούμε να πρωταγωνιστούν το 2021.

5.   Ο φωτισμός ως μέσο ανάδειξης έργων τέχνης

Οι πίνακες ζωγραφικής και ο φωτισμός είναι δύο από τους τομείς που είδαν ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα. Ο περισσότερος χρόνος στο σπίτι έχει κάνει τους ανθρώπους να αποζητούν τρόπους να κάνουν τον περιβάλλοντα χώρο τους πιο φωτεινό και όμορφο.

Τοποθετώντας πηγές φωτός σε διάφορα σημεία του σπιτιού, δημιουργείτε ζεστή ατμόσφαιρα και  χωρίζετε το χώρο σε «ζώνες» χαλάρωσης και δουλειάς. Λάμπες με έντονο φως είναι καλό να χρησιμοποιούνται εκεί όπου χρειάζεται να δουλέψετε ή να φτιάξετε κάτι, ενώ ένας πιο έμμεσος και απαλότερος φωτισμός είναι ιδανικός για δωμάτια όπου χαλαρώνετε ή βλέπετε τηλεόραση.